Specialty καφέδες

Specialty καφέδες

Οι specialty καφέδες προέρχονται από περιοχές που βρίσκουμε τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια ποιοτικού καφέ και οι ποσότητες τους είναι περιορισμένες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι παραγωγοί έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία σε μία μόνο φάρμα ή σε ένα κομμάτι της, καθώς και στον τρόπο καλλιέργειας, συλλογής, διαλογής και επεξεργασίας του. Το terroir, το μικροκλίμα της περιοχής, παίζει πρωτεύοντα ρόλο στα χαρακτηριστικά που θα αποκτήσει ο καφές. Η ηλιοφάνεια, η υγρασία, το υψόμετρο, οι εναλλαγές της θερμοκρασίας, το χώμα, η κλίση του εδάφους, όλα έχουν τη σημασία τους.

 

Έτσι εκεί, από το δέντρο ακόμα, αρχίζει το ταξίδι του ποιοτικού καφέ. Όμως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πολλά μπορούν να συμβούν και να επηρεάσουν το τελικό γευστικό αποτέλεσμα, μετατρέποντας έτσι έναν specialty καφέ σε απλό commercial καφέ. Ο καλλιεργητής, πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε παράγοντα. Να φυτέψει το δέντρο την κατάλληλη εποχή, να συλλέξει τους καρπούς όταν πρέπει, να τους επεξεργαστεί προσεκτικά, φροντίζοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια. Οι specialty καφέδες έχουν συλλεχθεί κατά βάση με το χέρι, ένας καρπός κάθε φορά, έτσι ώστε να σιγουρευτεί ο καλλιεργητής ότι έχει συλλέξει μόνο αυτούς που είναι έτοιμοι, στο κατάλληλο μέγεθος και στο σωστό χρόνο. Λίγη παραπάνω υγρασία ή λίγο νωρίτερα ή αργότερα να περισυλλεχθεί ο καρπός και ο καφές χάνει πολλά από τα πολύτιμα χαρακτηριστικά του.

Οι συνθήκες λοιπόν είναι ιδανικές, όμως ο καφές σας δεν είναι ακόμα έτοιμος! Γιατί αν και έχει όλες τις προϋποθέσεις είναι ακόμα είναι στη μέση του ταξιδιού για να χαρακτηριστεί specialty coffee.

Γιατί, τι είναι specialty; Τι σημαίνει αυτή η λέξη που τα τελευταία χρόνια τη συναντάμε όλο και πιο συχνά ως συνοδευτική στον καφέ, ακόμα και στις ονομασίες καταστημάτων; Και τι κάνει έναν specialty καφέ να ξεχωρίζει από έναν εμπορικό, δηλαδή έναν commercial;

Specialty, λοιπόν, σημαίνει ειδικός. Για τον καφέ όμως, σημαίνει ακόμα περισσότερα. Σημαίνει εξαιρετικός, ιδιαίτερος, ξεχωριστός.

Ο Specialty καφές δεν χαρακτηρίζεται από το υποκειμενικό γούστο κάποιων, ούτε προκύπτει από κάποιο διαγωνισμό. Δεν είναι μόδα και τάση. Είναι πραγματικά, κάτι αντικειμενικά μετρήσιμο.

Πως μετράται και πώς γίνεται η αξιολόγηση; Ο καφές αξιολογείται οργανοληπτικά σε μία κλίμακα μέχρι το 100. Για να χαρακτηριστεί specialty ένας καφές, πρέπει να σκοράρει πάνω από 80 βαθμούς. (Οργανοληπτική αξιολόγηση είναι το cupping, κατά το οποίο ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδικασία βαθμολογείται κατά σειρά το άρωμα, η γεύση, η επίγευση και το σώμα ενός καφέ).

Σχετικά Προϊόντα