Η λευκή ποικιλία Βηλάνα

Η λευκή ποικιλία Βηλάνα

Η Κρήτη διαθέτει οινική παράδοση 4.000 χρόνων; Το βεβαιώνουν οι ανακαλύψεις στην περιοχή Κάτω Ζάκρο όπου βρέθηκε το αρχαιότερο καλλιεργούμενο αμπέλι ενώ στις Αρχάνες, το αρχαιότερο πατητήρι, ηλικίας πάνω των 3.500 έτη.Με τέτοια ιστορία και περιόδους μεγάλης αίγλης, το κρητικό κρασί είναι ένα προϊόν απόλυτα δεμένο με τη ζωή των κατοίκων του νησιού ενώ η συμμετοχή στα αμπελοοινικά δρώμενα και το στήσιμο σχετικών γιορτών είναι παράδοση που κρατάει άσβεστη μέχρι σήμερα. Η παράδοση όμως και η αγάπη για το κρασί συνδυάστηκε με τη γνώση και την τεχνολογία. Αυτές είναι οι βάσεις για το σημερινό ποιοτικό κρασί της Κρήτης που θα έχετε την ευκαιρία να δοικιμάσετε κατά την παραμονή σας στο νησί! Τα σταφύλια καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα σε μια περιοχή προσεκτικά επιλεγμένη και σχεδιασμένη έτσι ώστε να αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα πιο χρήσιμα στοιχεία της γης και του κλίματος.

Η Κρητική γη είναι γεμάτη θησαυρούς που ανοίγουν νέους οινικούς ορίζοντες στους οινόφιλους που θα τους απολαύσουν! Οι ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες δίνουν τις εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιών, από τις οποίες προέρχονται τα υπέροχα κρασιά που συνοδεύουν και αναδεικνύουν τις γεύσεις μιας από τις πιο πλούσιες και υγιεινές κουζίνες του κόσμου. Η Νέα Γενιά των Κρητικών Κρασιών σε συνδυασμό με την πλέον ολοκληρωμένη και καταξιωμένη τοπική κουζίνα, την Κρητική, θα δώσουν στο ταξίδι σας μια απολαυστική οινο-γαστρονομική διάσταση.

Αν και είναι η πλέον φυτεμένη λευκή ποικιλία του νησιού, η Βηλάνα μόλις τα τελευταία χρόνια μπόρεσε να αποκαλύψει όλες της πτυχές της γοητείας της, αφού οι σύγχρονοι μέθοδοι οινοποίησης τη βοήθησαν να διατηρήσει όλη τη φρεσκάδα του χαρακτήρα της,και να μας χαρίσει –μέσα από τα ΠΟΠ κρασιά αλλά και μέσα από άλλα ενδιαφέροντα χαρμάνια και μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις- το λεπτό άρωμα και τη λεμονάτη, δροσιστική της γεύση.

Περιοχή Παραγωγής

PDO Peza –
In the blend for PDO Siteia
Heraklion
Lasithi
Chania

Αρώματα και Γεύσεις
Ένταση 3/5
Σώμα 3/5
Οξύτητα 3/5
Αλκοόλ 3/5
Τανίνες 3/5

Orange
Lemon
Pear
Thyme
Jasmine
Sage
Nightflower